A gyártás folyamata manapság

2014.05.15 09:02

A gyártás lépései a hidegen sajtolt étolajnál: 

1. a magvak mechanikus tisztítása (ez nagyon fontos, mivel a magtári mag nem 100%-os tisztaságú!)

2. préselés mechanikus csigaprésen

3. többfokozatú szűrés 

4. palackozás

Felhasznált segédanyagok:

- Élelmiszeripari darált, duzzasztott perlit: ez egy természetes kőzet daráléka. A szűrésnél segíti a szilárd anyagok és a viaszok kiszűrését az étolajból. Fizikai segédanyag, tehát semmilyen reakcióba nem lép az étolajjal. Ebben a technológiában megengedett a használata, mivel bio étolajat is lehet vele gyártani.

Napraforgónál itt 100 kg-onként 38 liter olajat említ, ami a mi kisebb kihozatalú présgépünknél új állapotú kopóalkatrészekkel jó esetben 35 litert jelent (átlagban 33...35 liter). A filmben olyanok is elhangzanak, hogy "kis volumen, de jó minőség", vagy "az így készült olajok egészségesebbek és ízletesebbek".

Ne feledjük, hogy a komplett finomítási eljárással 50 litert hoznak ki ugyanennyi napraforgóból a vegyi eljárások segítségével.