Mi mindenre jó a probiotikum?

2015.08.04 22:18

ÉLETMÓD

Dr. Dóda Ildikó cikke a Vitald epo oldalról 2015-08-03


A probiotikumok a vastagbélben élő hasznos baktériumok (pl. lactobacillus acidofilus, bifidobacterium, lactobacillus delbrückli), melyeket szájon keresztül, élve is bejuttathatunk a bélrendszerünkbe, majd ott megtapadva a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. 

A probiotikumok az eddigi klinikai kutatások szerint számos kedvező funkcióval bírnak
- segítenek a normál bélflóra fenntartásában azzal, hogy gátolják a kártékony baktériumok elszaporodását
- vitaminokat termelnek
- segítik az ásványi anyagok felhasználását
- segítik a nemkívánatos anyagcseretermékek lebontását
- a probiotikumok elszaporodásukkal megakadályozzák a kórokozó patogén baktériumoknak a megkötődését a bélfalon, ennek következtében hatékonyan alkalmazhatóak a hasmenéses betegségek megelőzésére és kezelésére,
- az immunrendszerre is kedvező hatást gyakorolnak, ezáltal hosszú távon csökkenthető a légúti fertőzések száma
- az allergiás betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszanak

A probiotikumok hatékonyan alkalmazhatóak a bélflóra megváltozott összetételével összefüggő betegségek kezelésében is, mint például az irritábilis bélszindróma, a krónikus bélbetegségek (pl. Crohn-betegség), a krónikus vastagbél-gyulladás. 

A probiotikumok szedése akkor is hasznos lehet, ha a betegnek csak enyhébb, de visszatérő panaszai vannak. Így például segítségükkel a székletproblémák és a haspuffadás enyhíthető,
a stressz miatt megváltozott bélflóra is kezelhető.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2015/07/asp_620_joghurt1.jpg

Ma már az egész világon elterjedt az a nézet, hogy probiotikumokkal kombinálják, mintegy megelőzés céljából is az antibiotikumok szedését. Télen leginkább a gyakori légúti fertőzések kezelésére szedett készítmények ugyanis nemcsak a káros, hanem a jótékony, hasznos baktériumokat is elpusztítják a szervezetben, szedésük során kellemetlen mellékhatásként hasi panaszok, hasmenés jelentkezhet. Ennek megelőzésében a probiotikumok segíthetnek. Télen nemcsak a légúti, de a fertőzéses eredetű hányással, hasmenéssel járó megbetegedések is nagyobb számban fordulhatnak elő, a regeneráció során szintén jótékony hatású a probiotikumok szedése.
 


Kiknek érdemes rendszeresen probiotikumot használni?

Tavasszal kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdemes helyreállítania az esetleg betegségekkel és gyakori gyógyszerszedéssel teli hónapoktól megviselt bélflórát. A felsorolt panaszok enyhítésére, huzamosabb időn át az egészséges bélflóra fenntartását táplálkozásunkkal is segíthetjük.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2015/07/asp_620_various_tablets.jpg

 

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2015/07/asp_620_probiotikum2.jpg

Milyen formában éri meg probiotikumot fogyasztani?

A patikákban recept nélkül kapható számos probiotikumot tartalmazó készítmény. De ennél van egy lényegesen egyszerűbb lehetőségünk is a probiotikumok szervezetünkbe való bejuttatására, ugyanis a joghurtok egyes fajtái is tartalmaznak probiotikumokat, s ezen joghurtok rendszeres fogyasztása még tápláló is számunkra. Ami fontos: ha igazán egészséges joghurtot szeretnénk fogyasztani, akkor célszerű adalékoktól, színezőanyagoktól és tartósítószerektől mentes, probiotikumokat is tartalmazó BIO joghurtot választanunk.