Spoonz bio joghurt

2015.06.01 20:12

A joghurt tehén-vagy juhtejből, baktériumkultúrával előállított, savanyú tejkészítmény. A joghurt élő egészség: kalciumban, foszforban, káliumban, fehérjében és B-vitaminkoban gazdag. A savanyított tejtermékeket évezredek óta ismeri az emberiség. Feltalálásukhoz számtalan legenda kapcsolódik, ám feltehetőleg a megfelelő hűtési technológia hiányának köszönhetik létrejöttüket. Egy legenda szerint valahol a Kaukázusban jött létre a joghurt, egy véletlen folytán különböző mikroorganizmusok kerültek egy köcsög tejbe, és mivel a hőmérséklet is megfelelő volt számukra, megsavanyították a tejet. A joghurt előállításának a magasabb hőmérsékletű vidékek kedveztek, ugyanis az erjesztést végző baktériumkultúrák minimum 42-45 °C -ot igényelnek szaporodáshoz. A joghurt Nyugat-Európában először a XVI. században jelent meg, de csak jóval később, az 1900-as évek elején, Ilja Mecsnyikov kutatásai nyomán vált széles körben ismertté. Az orosz biológus talált elsőként bizonyítékot arra nézve, hogy a készítményben található élő kultúra pozitív hatást gyakorol az emberi szervezetre.

A joghurt készítő porkultúrák kifejlesztése Magyarországon egy nemzetközileg is elismert kutató-fejlesztő intézetben történt. A csomagolás sterilizált levegőjű üzemcsarnokban zajlik, hogy a legcsekélyebb mikrobiológiai szennyeződés se kerülhessen a végtermékbe. Az alapanyagok homogenizációját kétszer végzik el a gyártás során. Erre azért van szükség, hogy minden tasak joghurtporba pontosan azonos mennyiségű alkotóelem és fermentáló baktérium kerüljön, ezzel biztosítjuk az állandó minőséget.

Miért érdemes Spoonz joghurtot fogyasztani?

 • Mert 1 -1,5 dl fogyasztása esetén napi 10 milliárd hasznos csíra jut a bélrendszerbe.
 • Hősokk nélkül, lassú érleléssel készül egy speciálisan kifejlesztett tartályban.
 • Tartalmaz prebiotikus inulint, amely a gyomorsav ellen védőköpenyként lép fel és a probiotikus csírákat biztonságban juttatja a bélbe.
 • A kereskedelmi egységekben kapható tejek tejfehérje tartalma gyakorta nem elegendő a megfelelő minőségű joghurt elkészítéséhez, így a Spoonz joghurtban hozzáadott tejfehérje koncentrátum is található por alakban, elősegítve a kitűnő minőség elérését.
 • Öt egymással teljesen összefüggő pre- és probiotikus összetevőt tartalmaz: inulin, lactobacillus acidofilus La-5®, bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12®, streptococcus thermophilus, lactobacillus delbrückli cubsp. bulgaricus.
 • A joghurtporban található összetevők szigorúan ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak, a terméket a Biokontroll Hungária látta el bio tanúsítványával.
 • Mesterséges színező- és aromaanyagoktól mentes, stabilizáló szer nélkül készült.
 • Az elkészített joghurt hűtőszekrényben 4-5 napig eltartható.
 • A SPOONZ bio joghurt porkultúra KÓSER minősítéssel rendelkező termék, mely jelzi egyben a termék KIVÁLÓ minőségét! 
Hogyan készíthetünk bio joghurtot házilag, a SPOONZ joghurt érlelő segítségével?
 1. Melegítsen fel 1 liter jó minőségű tejet (pl. házi tej) 45-50 °C fokosra (hőmérővel ellenőrizze a hőfokot!)
 2. Keverjen bele 1 tasak bio joghurt port (15 gr).
 3. Mossa ki jó az 1 literes üveget és öntse bele a bio joghurtport tartalmazó meleg tejet.
 4. Helyezze 8-10 órára az érlelő edénybe (minél tovább érik, annál szilárdabb).
 5. Ha kész a joghurt, tegye hűtőbe és hűtse le (5-6 óra).
 6. Az elkészített joghurt 5-7 napig hűtőben eláll – már ha marad belőle!

 

A SPOONZ joghurt készítő készüléket tartalmazó csomag tartalma:
1 db mechanikus joghurt érlelő 1 literes üveggel
1 db tartalék üveg (1 literes)
1 db hagyományos analóg hőmérő.

Hogy miért is van szükség plusz üvegre? Mikor a joghurtja már fogyóban van, a tartalék üvegben elkezdheti a következő adag joghurt készítését. A hagyományos analóg hőmérő segítségével ellenőrizheti a tej hőfokát, hogy a lehető legoptimálisabb legyen.


Figyelem! A  készüléket tartalmazó csomag joghurt porkultúrát nem tartalmaz.